Amur fogások
A Borbála-horgásztóból kifogott néhány szebb amur és azok fotója. Amur horgászat tippek. Fogások:
Szép példány
Amurocska
Szacsi 11kg amurja
Éjszakai 6,80Kg torpedó
Versenyen fogott 3,80Kg amur
12kg Szacsi
Réger Pilu éjszakai amurja 10+
Tavaszi amur
Szacsi 17kg amur
Szabó István 9kg
Szalók Erik amur 14kg
Szabó Arnold amur 12kg
Amur Horgászat
A hagyományos pontycsalik többségével fogható, általában pontyozás közben akad horogra; szóba jöhet főtt kukorica, tigrismogyoró, különféle gyurmák, giliszta, de még zöld növények és nádlevelek is. Horgászatához nagy teherbírású készség használata indokolt. Kedvelt horgászhal, és a horgon erősen védekezik. Úszós és fenekező módszerrel egyaránt fogják. Erős ajkaival tépi le a növényi részeket, ha éhezik, képes a sást vagy a nádat is kiirtani, emiatt képes olykor a damilt is elharapni.
Etetés
Becserkészéséhez általában tömeges etetésre van szükség. Ezt 5-7 napig 5-15 liter főtt kukoricával, tigrismogyoróval, bojlival, vagy érlelt kukoricával érdemes 10-20 négyzetméteres területen végezni. Horgászatkor csak a horog köré etessünk. Túletetett helyeket akkurátusan őrizheti, ilyenkor ott nem lehet pontyot fogni, mert azokat elveri onnan. Elmondható, hogy nagyon sokszor pontyozás közben érkezik váratlan vendégként. A horogra akadást követően gyakran azonnal kiugrik a vízből. Sok esetben viszont egészen a partig csak húzatja magát, ott azonban általában hirtelen vad kirohanásba kezd. Zömében az ilyenkor nem megfelelően beállított fék miatt, a szereléket el is szakítja. Nagy horgászélményt jelent, ahogyan védekezik a horgon.
Csalizás
A magvas csalik használata esetén vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a csalizásra szánt szemeket. Erre elsősorban a kukorica esetén van nagy szükség, ellenkező esetben nem lesz horogálló. A tigrismogyoró nem érzékeny a túlfőzésre. A magokat minden esetben áztassuk elő legalább 12 órán át.
Lebegtessük, vagy legalább könnyitsük ki a csalit. Az amurok így jobban hozzáférnek, mint a fenéken fekvő falatokhoz. Lebegtetéshez bármelyik horgászok által erre a célra használt anyag, a könnyű csaliimitációk, vágható szivacs és akár kellő méretű techno-plankton is megfelelő. Amurozás esetén rövid hajszálelőkét használjunk, a csali legyen a lehető legközelebb a horoghoz!
A csali körül nagyon fontos a koncentrált etetés. Használjunk PVA hálót vagy tasakot! A főzött anyagokat töröljük szárazra mielőtt betöltjük a PVA eszközbe. Sózással, egyéb PVA barát aromával, liquiddel lelocsolva jól dobható etetést kapunk a horog közvetlen közelében.
A halfaj jellemzői
A csontos halak osztályába, a pontyalakúak rendjébe, a pontyfélék családjába tartozó Ctenopharyngodon nem egyetlen faja.
Kína északi részén és Szibériában őshonos. Nevét az Amur folyóról kapta, Oroszország és Kína határfolyójáról, melynek középső és alsó szakaszán elterjedt. Tipikusan folyóvízi, ott is a meder mély, gyors sodrású részein tartózkodik legszívesebben.
Rendkívül izmos, nagy testű, torpedó alakú hal. Szája félig alsó állású, nagy szemei alacsonyan ülnek, ajkai vaskosak, bajusza nincs. Háta zöldesbarna, oldala a pikkelyek fekete kontúrja miatt szürkésezüst, hasa sárgásszürke színű. Úszói kissé vörhenyesek. A tejesek mellúszói tavasszal, a test felőli oldalukon érdes tapintásúak. A méteresre megnövő hal maximális tömege 30 kg, de általában 4-10 kg-os példányok kerülnek a halászok hálóiba, horgászok szerelékére.
Melegkedvelő faj, de remekül alkalmazkodik az alacsonyabb vízhőmérséklethez is. Növényevő, édesvízi hal. Főleg fonalas algákat, lágyszárú hínárféléket fogyaszt. Idősebb korában nádat és különféle vízinövényeket eszik. Vannak kivételek, amiket szinte sohasem eszik, ilyen például a sás a sulyom és a vízitök. Vízi növényből naponta akár testtömege 140%-át is képes elfogyasztani (ez az adat a száraz növény nedves/élő állapotában sokkal több). Természetesen minél melegebb a víz, annál gyorsabb az anyagcseréje is.
A világ szinte minden részén felhasználják tavak, tározók, csatornák vízinövényektől való megtisztítására. Magyarországon és az USA-ban is 1963-ban honosították meg. Bár folyóvízi hal, ázsiai importja óta jól alkalmazkodott állóvizeinkhez is, amit tenyésztési eljárásokkal is segítettek, és kidolgozták mesterséges megtermékenyítésének módszereit, ami azért vált szükségessé, mert eredetileg csak folyóvízben ívik. Növényevő faj, lárvái az első hetek zooplankton- és szúnyoglárva-fogyasztása után hamar rátér szinte bármely vízinövény fogyasztására. Ez adja gazdasági jelentőségét is, mivel gyors és gazdaságos a növekedése, jó húsminősége mellett a túlszaporodott vízi-növényzetű tavak tisztítására használják. Túlszaporodása esetén azonban nagy károkat okozhat a nádasokban, más fajok gyakori ívóhelyén.
Gasztronómia
Húsa hófehér közepesen szálkás, száraz, azonban kiváló minőségű. Elkészítése hasonló, illetve megegyezik a pontyéval. A nagyobb példányok nem alkalmasak a halászlé készítéséhez, mert „fű” ízű, illetve illatú lehet. Ikrája nem fogyasztható, mérgező.
Tavunkban szép számban fogható ízletes hal, napijegy váltása a halőrháznál lehetséges!
Tudományos név: Ctenopharyngodon idella
Testtömeg: 25 kg (Felnőtt) Encyclopedia of Life
Magasabb rendszertani kategória: Ctenopharyngodon
Besorolás: Faj
Rend: Pontyalakúak