Busa fogás Borbála horgásztó

Busa fogás

A Borbála-horgásztóból kifogott busa fotója. Fogás:

Busa Horgásztó Borbála

Busa rekord, 17kg Borbála Horgásztó Kistapolca. Ezidáig, tudomásunk szerint az egyetlen kifogott példány. Károlyi Péter horgásztársunknak két horoggal szerelt busafás készséggel, és liftező etetőanyaggal sikerült kapásra bírni. Az etetőanyag jobb felhősítő hatásának eléréséért, kevés tejport is adagolt hozzá! Elmondása szerint óriásit küzdöttek egymással, igazi türelemjáték és óriási élmény volt partra terelni. Gratulálunk a horgásznak, és tisztelet a halnak!

Különleges szereléket tudunk létrehozni. Összeállításához szükséges a busafa, amelyre a Technoplankton® tablettát felhúzzuk és horogelőkéket kötünk rá.

Busafa szerelék

A sugarasúszójú halak osztályának a pontyalakúak rendjébe, és ezen belül a pontyfélék családjába tartozó nem.

Tudományos név: Hypophthalmichthys
Besorolás: Nemzetség
Magasabb rendszertani kategória: Pontyfélék

Eredeti élőhelye Kína, a Kárpát-medencében nem őshonos. A 60-as évektől végzett rendszeres telepítések miatt a magyarországi folyókban és néhol tavakban két faj, a pettyes, és a fehér is gyakran előfordul. Természetes körülmények között azonban nálunk nem, vagy csak jelentéktelen mennyiségben szaporodik.

Megjelenésük

Külső megjelenése rendkívül jellegzetes, nagy testű, feje testéhez képest nagy és széles. Szemei az állcsúcs vonala alatt helyezkednek el. Szája felső állású, úszói jól fejlettek, farokúszója mélyen bemetszett. Speciális szivacsos szűrőkészülékével kiszűri a víz baktérium- és planktontartalmát.

Húsa szálkás, és közepes minőségű. Orvosbiológiai kísérletek szerint húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsát az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolják.

Életmódjuk

Fito- és zooplanktonnal táplálkozik.

Wikipédia

Szép halak a Borbála horgásztavon