COVID-19 (Corona-vírus)

A MOHOSZ (COVID-19) Corona-vírussal kapcsolatos előírásai

COVID-19 MOHOSZ
MOHOSZ

Tisztelt Horgásztársak!

A Kormány 479/2020. (XI.3.) Korm. rendelete 1. §-a alapján 2020. november 5-től éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást rendelt el, így ezen időszakban – a munkavégzésre, élet- és egészségvédelemre vonatkozó kivételekkel – megtiltotta a lakóhely, tartózkodási hely, vagy a szálláshely elhagyását, illetve a közterületen történő tartózkodást.

A fentiek értelmében éjszakai horgászat a Borbála Horgásztavon nem lehetséges!

Kérjük mindannyiunk egészségének védelmében, hogy mindenki tartsa be az előírásokat!

Konkrétan a maszkviselés, és a távolságtartási kötelezettséget, és a higiéniai előírásokat!

Köszönettel:

Elnökség

Covid-19 világtérkép

Covid-19 távolságtartás

HIRDETMÉNY

a 71/2020. (III.27.) Korm. rendelet szerinti kijárási korlátozások sporthorgászatra vonatkozó alkalmazásáról (COVID-19) Corona vírus

1. A sporthorgászat egyéni szabadidős tevékenységként lehetséges, ha a nem ugyanazon háztartásban élőkre vonatkozó távolságtartási szabályok (másoktól legalább 1,5 m) betartásra kerülnek.

Továbbiak hatályon kívűl helyezve!

Hatályos: 2020.03.28-2020.04.11-ig, illetve visszavonásig

2. A horgász versenysport rendezvényeinek és minden egyéb horgászattal kapcsolatos eseménynek a megtartása tilos.

3. A boltok látogatása kizárólag a járványügyi előírások és korlátozások betartása mellett lehetséges.

4. Az egyéni szabadidős tevékenység végzéséhez szükséges okmányok, engedélyek helyszíni kiváltása az értékesítési pontokra (boltokra) vonatkozó járványügyi előírások és korlátozások betartása mellett lehetséges, az online vásárlás lehetősége továbbra is biztosításra kerül.

5. A MOHOSZ ajánlása, hogy a 65. év feletti horgásztársak a kijárási korlátozás fennállása alatt az utazással járó horgászati tevékenységet szüneteltessék, ugyanakkor a helyi viszonylatú, vagy saját telken történő sporthorgászat a járványügyi előírások és korlátozások betartása mellett gyakorolható.

6. A MOHOSZ felhívja a horgászokat, hogy ha horgászat mellett döntenek, akkor

a) tömegközlekedést ne használjanak,

b) személygépkocsiban csak az ugyanazon háztartásban élők induljanak együtt,

c) a vízparton a horgászhelyek tekintetében a nem ugyanazon háztartásban élők az 5 méteres távolságot minden irányban tartsák egymástól,

d) a horgászat teljes időtartama alatt kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit.

7. A MOHOSZ felhívja a horgászok figyelmét, hogy a halőr

a) a kijárási korlátozás rendelkezéseinek megszegőit a rendőrhatóság felé feljelenteni köteles,

b) a járványügyi előírások és korlátozások be nem tartása esetén a horgászat beszüntetését kezdeményezheti.

Egyebekben a hatályos jogszabályok és a MOHOSZ által kiadott, „az új típusú koronavírus okozta járványügyi helyzet, mint veszélyhelyzet okán a horgász- és horgászsport rendezvényekkel, valamint horgász okmányok biztosításával kapcsolatban elrendelt, illetve javasolt eljárásrendről” szóló TÁJÉKOZTATÓ (verziószám: V., kelte 03.27.) előírásai az irányadók. A tájékoztató a MOHOSZ weblapján és Facebook elérhetőségén, valamint a HORINFO rendszeren keresztül a horgászok személyes profiljában a dokumentumok menüpontban mai napon, legkésőbb 20:00-tól lesz elérhető.

Vigyázzunk egymásra, a magunk és mások egészségére!

MOHOSZ OHSZK (COVID-19) Corona vírus

Budapest, 2020.03.27.

Tanácsok horgászoknak a koronavírus járvány idején

2020. március 25, szerda

A jelenlegi járványhelyzet a horgászat kedvelőitől is nagyobb odafigyelést kíván. Fontos továbbá, hogy Magyarország vízterületein a horgászati, halászati tevékenység engedélyhez kötött. Az előírások betartását a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) halőrei rendszeresen ellenőrzik. Fontos kiemelni, hogy a COVID-19 a szabadban is terjed, cseppfertőzés útján.

Általános, a jelenlegi helyzetben is érvényben lévő legfontosabb szabályok:

•    Hazánkban horgászati tevékenységet halgazdálkodási vízterületen, haltermelési létesítményben kizárólag állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy birtokában lehet folytatni. A jogosulatlan horgászat halvédelmi bírság kiszabását és a horgászjegy váltásától történő eltiltást vonja maga után.
•    A horgászoknak változatlanul tisztában kell lenniük azzal, hogy a tavaszi hónapokban számos halfajunkat fogási tilalom védi azok ívásának ideje alatt. Hazánk természetes vizeiben nagy szükség van az ívó halak védelmére, hiszen az eredményes szaporodás a következő halgenerációk záloga. Az ívó halállomány védelme minden helyzetben, így jelenleg is mindannyiunk közös felelőssége.

•    Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az állatok megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. A halak érintése tehát nem jelent kockázatot.
•    A haltelepítések – az előírt bejelentési és halegészségügyi rendelkezések betartása mellett – jelenlegi is folytathatóak. A tervezett telepítéseket a halgazdálkodásra jogosultak lehetőségeikhez mérten végzik. Kérjük a horgászokat, hogy a haltelepítések helyszínein a biztonság kedvéért ne szemlélődjenek!

A kialakult járványügyi helyzetben érvényes, speciális intézkedések és ajánlások:

•    A koronavírus terjedésének lassítása, csökkentése érdekében elsősorban az otthon tartózkodásra és az emberi kapcsolatok minimalizálására kell törekedni. Ha valaki mégis a horgászat mellett dönt, akkor a magányos horgászatot részesítse előnyben. 
•    A vízparton egymástól kellő távolságot tartva válasszanak maguknak horgászhelyet és kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit.
•    Lehetőség szerint senki ne utazzon a lakóhelyétől távolabb eső területre horgászni!
•    A területi jegyek kiváltása során kerüljék a tömeges sorban állást, amennyiben ez elkerülhetetlen, tartsanak egymástól legalább 2 méter távolságot. 
•    Nagyon fontos, hogy az alapvető higiéniai szabályokat horgászat közben is tartsák be és rendszeresen mossák meg, fertőtlenítsék kezüket!
•    Ha a horgászhelyen rendelkezésre állnak közös használatú eszközök, ülőalkalmatosságok, azokat használat előtt és után is fertőtlenítsék.

•    A horgásztavak üzemeltetői a szociális helyiségek fertőtlenítését rendszeresen végezzék klór tartalmú fertőtlenítőszerrel.

•    Fokozottan ügyeljenek rá, hogy szemetet (pl. élelmiszer csomagolóanyagokat, használt zsebkendőket, papírtörlőket) ne hagyjanak maguk után, gyűjtsék össze és vigyék magukkal, vagy tegyék a legközelebbi hulladékgyűjtőbe.

Kérjük, ha horgászattal, halászattal kapcsolatos szabálytalanságot észlelnek, a továbbiakban is jelezzék azt az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail-címre!

Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/-/tanacsok-horgaszoknak-a-koronavirus-jarvany-idejen