Fogási Napló kitöltése útmutató

A fogási napló összesítése!

Ne feledjük, a fogási napló leadás határideje február 28-a.

Nem elég azonban leadni, szabályosan összesíteni is kell azt!

A leadási határidő elmulasztása, vagy nem megfelelően összesített okmány esetén a szankció kétszeres áru állami jegy, ez jelenleg 2022-ben +3000 Ft.

Borbála Horgásztó víztérkód: 99-031-9-9

Fogási napló kitöltés
(video)

Fogási napló összesítése leadása

Horgászattal töltött napok száma

A dokumentum 7. oldalán található a horgászattal eltöltött napok számának összesítője. Össze kell számolni hány napot töltöttünk horgászattal az évben, és az eredményt be kell írni a helyére.

Horgászattal töltött napok

Vízterületek szerinti összesítés

Vízterületenként és halfajonként össze kell adni a darabszámokat és a súly mennyiségeket. Figyeljünk rá, hogy ne maradjon el a víztérkódok beírása se. Erre a célra a füzet 38. és 42. oldalán van lehetőségünk.

Vízterület halfogás összesítés

Összes fogás halfajonként

Az okirat 42. oldal alján van még egy összesen sor, ahová a fajonként fogott hal mennyiségét még be kell írni. Ide azonban már csak a súlymennyiséget kell megadni kilogrammban.

Halfajonkénti összesítés

Kérjük a leadás előtt ellenőrizze, hogy kitöltötte-e a:

 1. Horgászattal eltöltött napok száma:…….nap (füzet 7. oldal)
 2. Éves fogásösszesítő táblázat vízterületenként (38-42. oldal)
 3. Éves fogás összesen (42. oldal legalsó sora) Itt össze kell adni fajonként a teljes éves fogást!

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a leadásra nem kerülő, vagy nem megfelelően összesített horgászokmány miatt a jövő évben 3000 Ft-al többe fog kerülni az Állami Horgászjegy kiváltása.

Görbüljön a bot, füstöljön a fék a következő szezonban is!

Szja 1% felajánlás

Fogási napló vezetése horgászatok során

A dokumentum pontos vezetése, az egyik fontos feltétele a szabályszerű horgászatnak.

 1. Az okmány horgász naptárában (7.oldal) a horgászat megkezdésekor meg kell jelölni az adott aktuális napot. (Éjszakai horgászat esetén éjfél után, azt a napot is karikázni, vagy x-elni kell)
 2. Halfogás esetében be kell jegyezni a horgászvíz nevét és víztérkódját.
 3. A táblázatokban a horgászat során megtartott halakat kell maradéktalanul bejegyezni. Értelemszerűen a halfogás hó/nap, óra/perc, és a fogott halfaj súlyának rögzítése.
 4. A nemes halakat (darabszám korlátozással védett fajok) közvetlenül kifogásuk után még a horgászat folytatása előtt, (a megfogásra használt készség visszadobása előtt) míg az egyéb halfajok súlyát napi összesítésben kell tintával rögzíteni.

A következő halfajok, oszlophoz tartozó kódszám megjelölésével külön vezetendők: 1-4-ig a megtartott halak tömegét darabonként kell beírni, ahogyan a nemeshalaknál megszoktuk.

 • (1) sebes pisztráng,
 • (2) kecsege,
 • (3) széles kárász,
 • (4) angolna

 5-12-ig a naponta fogott és megtartott hal összes súlyát (kg) írandó be.

 • (5) menyhal,
 • (6) sügér,
 • (7) domolykó,
 • (8) garda,
 • (9) egyéb keszegfélék,
 • (10) ezüstkárász,
 • (11) busák,
 • (12) törpeharcsák.
horgásznaptár fogási napló
halfogás bejegyzése fogási naplóba

Vonatkozó szabályok összefoglalója

Értelmező rendelkezések:

Fogási napló: a horgászat során kifogott halak – nyilvántartott halgazdálkodási vízterületenkénti, halfajonkénti, és naponta kifogott mennyiségenkénti – kötelező bejegyzésére rendszeresített nyomtatvány.

– A halgazdálkodási hatóság, illetve az általa feljogosított szervezet, (pl: horgász egyesület) az állami horgászjeggyel rendelkezők számára, az engedéllyel azonos sorszámú fogás-naplót ad ki. Az állami horgászjeggyel rendelkező személy a kifogott halmennyiségről azt köteles vezetni, és évente egyszer leadni.

– A horgász köteles úgy átadni az éves horgászokmányt, hogy a halfogások adatait nyilvántartott halgazdálkodási vízterületenként és halfajonként összesíti, valamint összegzi a horgászattal eltöltött napok számát.

A tárgyévet követő év február 28-i leadási határidőn túl, vagy hibásan kitöltött, vagy nem összesített adatokkal leadott okmány esetében is kiadható az állami horgászjegy. De ebben az esetben, csak a mindenkori alapdíj kétszeres összegének megfizetését követően adható ki az állami horgászjegy a horgász részére.

Fontos, hogy a napijegyes horgászatok során fogott halak is víztérkóddal kerüljenek rögzítésre! Így biztosítható, hogy a fogásösszesítés során az online rendszerbe ahhoz a horgászvízhez legyen társítva ahol kifogták.

Útmutató, segédlet, és videó.