Amur fogások Borbála horgásztó

Amur fogások

A Borbála-horgásztóból kifogott néhány szebb amur és azok fotója. Fogások:

Szép hal Kiss Sanyi
Amur napijegy

Szép példány

amur napijegyes

Amurocska

Szacsi 11kg amur

Szacsi 11kg amurja

Amur éjszaka 6,80Kg

Éjszakai 6,80Kg torpedó

Amur 3,80kg

Versenyen fogott 3,80Kg amur

Szacsi amur 12kg

12kg Szacsi

Réger Pisti 2019 első amurja

Réger Pilu éjszakai amurja 10+

Tavaszi amurocska

Tavaszi amur

Amur Horgásztó Borbála

Szacsi 17kg amur

Amur-éjszakai

Szabó István  9kg

Horgásztó Borbála SzE amurja

Szalók Erik amur 14kg

Arnold amurja

Szabó Arnold amur 12kg

Az amur a csontos halak osztályába, a pontyalakúak rendjébe, a pontyfélék családjába tartozó Ctenopharyngodon nem egyetlen faja.

Kína északi részén és Szibériában őshonos. Nevét az Amur folyóról kapta, Oroszország és Kína határfolyójáról, melynek középső és alsó szakaszán elterjedt. Tipikusan folyóvízi, ott is a meder mély, gyors sodrású részein tartózkodik legszívesebben.

Rendkívül izmos, nagy testű, torpedó alakú hal. Szája félig alsó állású, nagy szemei alacsonyan ülnek, ajkai vaskosak, bajusza nincs. Háta zöldesbarna, oldala a pikkelyek fekete kontúrja miatt szürkésezüst, hasa sárgásszürke színű. Úszói kissé vörhenyesek. A tejesek mellúszói tavasszal, a test felőli oldalukon érdes tapintásúak. A méteresre megnövő hal maximális tömege 30 kg, de általában 4-10 kg-os példányok kerülnek a halászok hálóiba.

Melegkedvelő faj, de remekül alkalmazkodik az alacsonyabb vízhőmérséklethez is. Növényevő, édesvízi hal. Főleg fonalas algákat, lágyszárú hínárféléket fogyaszt. Idősebb korában nádat és különféle vízinövényeket eszik. Vannak kivételek, amiket szinte sohasem eszik, ilyen például a sás a sulyom és a vízitök. Vízi növényből naponta akár testtömege 140%-át is képes elfogyasztani (ez az adat a száraz növény nedves/élő állapotában sokkal több).természetesen minél melegebb a víz, annál gyorsabb az anyagcseréje is.

Horgászata

A hagyományos pontycsalik többségével fogható, általában pontyozás közben akad horogra; szóba jöhet főtt kukorica, különféle gyurmák, giliszta, de még zöld növények és nádlevelek is. Horgászatához nagy teherbírású készség használata indokolt. Kedvelt horgászhal, és a horgon erősen védekezik. Úszós és fenekező módszerrel egyaránt fogják. Erős ajkaival tépi le a növényi részeket, ha éhezik, képes a sást vagy a nádat is kiirtani, emiatt képes olykor a damilt is elharapni Szinte kihúzatja magát, nagy horgászélményt jelent, ahogyan védekezik a horgon.

Wikipédia

Tudományos név: Ctenopharyngodon idella
Testtömeg: 25 kg (Felnőtt) Encyclopedia of Life
Magasabb rendszertani kategória: Ctenopharyngodon
Besorolás: Faj
Rend: Pontyalakúak