Kapásindex horgászoknak, halfogási esély

Kapásindex – halfogási esély

A kapásindex segítséget ad a horgászoknak, hogy érdemes-e adott napon kilátogatni a horgásztóra. A méltán népszerű (időkép) időjárás előrejelző oldalon a várható napi időjárási és hőmérsékleti adatok mellett, megjelenik a halfogási esély, és az aktuális holdfázis is.

A szöveges értékelés mellett halak ábráit is láthatjuk a kapás napi esélyéről. Gyenge fogási esély/ kapásindex esetén egy szomorú fekete halat láthatunk, alacsony index mellett már két halacska jelenik meg, átlagosnál már 3 halat láthatunk, jó fogási esély esetén már ez az ábra fogad minket kapásindex jó halfogási esélyés így tovább. kiváló halfogási esély

További horgász információk a kapásindex mellé

Az oldalon lentebb görgetve további releváns horgász információk várnak ránk. Horgász hírek, aktuális légnyomás változási adatok Budapestre, a Balatonra és a Tisza-tó környékére. Valamint láthatjuk a hatályos fajlagos halfogás tilalmi táblázatot is.


Látogassa meg az Időkép horgászoknak készült oldalát IDE KATTINTVA

Magyar halak

Kapásindex halfogás esély

Szolunáris naptár

Számos természeti jelenség komoly befolyásoló hatással van a halak kapókedvére. A szolunáris naptár megmutatja azokat a napokat, amelyeken eredményesebb, vagy kevésbé eredményes horgászatban lehet részünk.

A szolunáris naptárat John Alden Knight, angol ichthyológus találta ki, aki közel 30 féle természeti tényezőt figyelembe véve alkotta meg az első horgász naptárt 1926-ban. Megfigyelései alapján a 30 féle tényező közül három befolyásolja jelentősen a kapásindexet. Ez a három tényező a Hold és a Nap állása, illetve a tenger esetében az apály és a dagály váltakozásai voltak.

Szolunáris naptár 2020 kapásindex

Általános horgásznaptár

A halak étvágyára általánosan ható tényezők nem fontossági sorrendben:

 • évszak, napszak, a nappalok és az éjszakák hossza,
 • hold állása
 • szélirány és erősség
 • időjárási frontok (hideg, meleg)
 • légnyomás, légnyomásváltozás
 • napfény erősség, vízmélység, átlátszóság
 • a víz és a levegő hőmérséklete, hőingadozás mértéke, vízállás
 • a víz oxigén ellátottsága, a vízben lévő szerves anyag mennyisége
 • a víz sodrásának erőssége
 • az áradás és apadás gyakorisága, időtartama
 • természetes táplálékbázis
 • a halak életkora, egészségi állapota
 • szennyező anyagok mértéke (vegyi anyag, fertőtlenítőszer, stb.)
 • betelepített tájidegen halfajok és az őshonos halfauna egymás melletti megférésének körülményei (elegendő táplálék, ivadékkárosítás)
 • a mesterséges horgászvizek etetése (etetőanyag fajtája, összetétele, gyakorisága)

Mindezeket figyelembe véve sem biztos, hogy sikeresek leszünk minden alkalommal mikor horgászni megyünk. A horgászat tervezését ne ezen információk alapján végezzük!

Vegyük figyelembe, hogy van olyan horgásztársunk aki még csak nem is hallott a szolunáris naptárról, vagy a kapásindex-ről és mégis sok esetben eredményes! Továbbá ezen tényezők természetes vizeken érvényesülnek leginkább.

Az intenzíven telepített horgásztavakon kevésbé van jelentőségük. Természetesen a légnyomás változásai, csapadék hullás, vagy hőmérséklet ingadozás ezeken a vizeken is komoly hatással lehet a halak étvágyára.

Zivatarban ne horgásszunk a mai horgászbotok zöme jó áramvezető képességgel bír, tehát veszélyes! Közvetlen zivatar előtt pár órával a halak fölélénkülnek. A zivatar után a csendesedés és természetesen a víz felfrissülése ismét javítja a fogási esélyt.

Nagy melegben, kánikulában amikor már mindent megpróbáltunk, mégsem tudunk kapást kicsikarni fenéken, próbáljuk vízközt felkínálni a csalit. Nagy meglepetésekben lehet részünk.

Folyóvizekre tervezett horgászatok előtt mindenképpen tájékozódjunk a vízállásról is!

Áradás, apadás

Folyó vizeken az áradás és az apadás erőteljesen befojásolja a halak étvágyát. Tavasszal és nyáron a lassú áradás élelemszerzésre serkenti a halakat, ősszel csekély mértékű apadásnál is jó eséllyel horgászhatunk. A stagnálás mindig kedvezőtlen a halfogásra. Tipp: Áradás kezdetén a “pezsdüléskor” a rablóhalak étvágya jelentősen növekszik!

Vízállás jelentés

Javasolt horgásztó.