Kapásindex horgászoknak, halfogási esély

Kapásindex – halfogási esély

A kapásindex segítséget ad a horgászoknak, hogy érdemes-e adott napon kilátogatni a horgásztóra. A méltán népszerű (időkép) időjárás előrejelző oldalon a várható napi időjárási és hőmérsékleti adatok mellett, megjelenik a halfogási esély, és az aktuális holdfázis is.

A szöveges értékelés mellett halak ábráit is láthatjuk a kapás napi esélyéről. Gyenge fogási esély/ kapásindex esetén egy szomorú fekete halat láthatunk, alacsony index mellett már két halacska jelenik meg, átlagosnál már 3 halat láthatunk, jó fogási esély esetén már ez az ábra fogad minket kapásindex jó halfogási esélyés így tovább. kiváló halfogási esély

További horgász információk a kapásindex mellé

Az oldalon lentebb görgetve további releváns horgász információk várnak ránk. Horgász hírek, aktuális légnyomás változási adatok Budapestre, a Balatonra és a Tisza-tó környékére. Valamint láthatjuk a hatályos fajlagos halfogás tilalmi táblázatot is.

Kapásindex halfogás esély

A halak étvágyára általánosan ható tényezők nem fontossági sorrendben:

 • Évszak, napszak, a nappalok és az éjszakák hossza,
 • A hold állása.
 • Szélirány és erősség.
 • Időjárási frontok (hideg, meleg).
 • Légnyomás, és légnyomásváltozás.
 • Napfény erősség, vízmélység, valamint annak átlátszósága
 • A víz és a levegő hőmérséklete, hőingadozás mértéke, vízállás
 • A víz oxigén ellátottsága, és a vízben lévő szerves anyag mennyisége.
 • A víz sodrásának erőssége.
 • Az áradás és apadás gyakorisága, időtartama.
 • Természetes táplálékbázis állapota, és minőségi jellemzői.
 • A halak életkora, és egészségi állapota.
 • Szennyező anyagok mértéke (vegyi anyag, fertőtlenítőszer, és egyéb káros anyagok.)
 • Betelepített tájidegen halfajok és az őshonos halfauna egymás melletti megférésének körülményei (elegendő táplálék, ivadékkárosítás).
 • A mesterséges horgászvizek etetése (etetőanyag fajtája, összetétele, és gyakorisága).

Környezeti hatások víz oldott oxigéntartalmára

Melegfronti hatás

A melegfronti légnyomáscsökkenés általában csökkenti a kapókedvet. Azonban a hőmérséklet emelkedése meghozhatja várva-várt kapást. Hidegfrontbetörés előtt néhány nappal a levegő páratartalma jelentős mértékben megemelkedhet. A légnyomás csökkenése miatt gázok szabadulhatnak fel az iszapból, ez a víz oldott oxigéntartalmának csökkenését eredményezi. A pontyok ilyenkor a felső vízrétegekbe mozognak, és pipálással próbálják a légkör oxigénjét hasznosítani. Ilyenkor a halak táplálkozás szempontjából inaktívvá válnak.

Hidegfronti hatás

A hidegfronttal megérkezik a hűvösebb levegő, a szél általában északi, északkeleti irányú lesz. A víz oxigéntartalma növekszik. A front ideje alatt és közvetlenül utána intenzíven táplálkoznak a halak.

Eső, zápor, zivatar

Az eső is jelentős oldott oxigént juttat a vízbe. Jó oxigéntartalom mellett a halak is jobban érzik magukat ezért számíthatunk rá, hogy sok kapásunk lesz. A szél is növeli a víz oxigéntartalmát. Gyakorlott horgászok szerint célszerű a szélfújás irányában lévő partszakaszon próbálkozni.

Mindezeket figyelembe véve sem biztos, hogy sikeresek leszünk minden alkalommal mikor horgászni megyünk. A horgászat tervezését ne ezen információk alapján végezzük!

Vegyük figyelembe, hogy van olyan horgásztársunk aki még csak nem is hallott a szolunáris naptárról, vagy a kapásindex-ről és mégis sok esetben eredményes! Továbbá ezen tényezők természetes vizeken érvényesülnek leginkább.

Az intenzíven telepített horgásztavakon kevésbé van jelentőségük. Természetesen a légnyomás változásai, csapadék hullás, vagy hőmérséklet ingadozás ezeken a vizeken is komoly hatással lehet a halak étvágyára.

Zivatarban ne horgásszunk a mai horgászbotok zöme jó áramvezető képességgel bír, tehát veszélyes! Közvetlen zivatar előtt pár órával a halak fölélénkülnek. A zivatar után a csendesedés és természetesen a víz felfrissülése ismét javítja a fogási esélyt.

Nagy melegben, kánikulában amikor már mindent megpróbáltunk, mégsem tudunk kapást kicsikarni fenéken, próbáljuk vízközt felkínálni a csalit. Nagy meglepetésekben lehet részünk.

Folyóvizekre tervezett horgászatok előtt mindenképpen tájékozódjunk a vízállásról is!

Áradás, apadás

Folyó vizeken az áradás és az apadás erőteljesen befojásolja a halak étvágyát. Tavasszal és nyáron a lassú áradás élelemszerzésre serkenti a halakat, ősszel csekély mértékű apadásnál is jó eséllyel horgászhatunk. A stagnálás mindig kedvezőtlen a halfogásra. Tipp: Áradás kezdetén a “pezsdüléskor” a rablóhalak étvágya jelentősen növekszik!

Vízállás jelentés

Javasolt horgásztó.

Látogassa meg az Időkép horgászoknak készült oldalát IDE KATTINTVA

Magyar halak

Szolunáris naptár

Számos természeti jelenség komoly befolyásoló hatással van a halak kapókedvére. A szolunáris naptár megmutatja azokat a napokat, amelyeken eredményesebb, vagy kevésbé eredményes horgászatban lehet részünk.

A szolunáris naptárat John Alden Knight, angol ichthyológus találta ki, aki közel 30 féle természeti tényezőt figyelembe véve alkotta meg az első horgász naptárt 1926-ban. Megfigyelései alapján a 30 féle tényező közül, három befolyásolja jelentősen a kapásindexet. Ez a három tényező a Hold és a Nap állása, illetve a tenger esetében az apály és a dagály váltakozásai voltak.

Szolunáris naptár 2020 kapásindex

Általános horgásznaptár

Fajlagos tilalmi idő, méret- és darabszám korlátozás

Magyar névFajlagos tilalmi időszakMéret korlátozásNapi megtarható darabszám
csuka02. 01 – 03. 31.min. 40 cm3 db
balin03. 01 – 04. 30.min. 40 cm3 db
sügér03. 01 – 04. 30. 
fogassüllő03. 01 – 04. 30.minimum 30 cm3 db
kősüllő03. 01 – 06. 30.legalább 25 cm3 db
garda04. 15 – 05. 31.legalább 20 cm 
domolykó04. 15 – 05. 31.legalább 25 cm 
jászkeszeg04. 15 – 05. 31.legalább 20 cm 
szilvaorrú keszeg04. 15 – 05. 31.legalább 20 cm 
paduc04. 15 – 05. 31.legalább 20 cm 
márna04. 15 – 05. 31.legalább 40 cm3 db
ponty05.02. – 05. 31.legalább 30 cm3 db
compó05. 02 – 06. 15.legalább 25 cm3 db
harcsa05. 02 – 06. 15.minimum 60 cm, fajlagos tilalmi időszakban legalább 100 cm3 db
sebes pisztráng10. 01 – 03. 31.legalább 22 cm3 db
menyhallegalább 25 cm3 db
Fogható halak fajlagos tilalmi idő, méret és darabszám korlátozás.