Kapásindex horgászoknak, halfogási esély

Kapásindex halfogási esély

A kapásindex segítséget ad a horgászoknak, hogy érdemes-e adott napon kilátogatni a horgásztóra. A méltán népszerű (időkép) időjárás előrejelző oldalon a várható napi időjárási és hőmérsékleti adatok mellett, megjelenik a halfogási esély, és az aktuális holdfázis is.

A szöveges értékelés mellett halak ábráit is láthatjuk a kapás napi esélyéről. Gyenge fogási esély/ kapásindex esetén egy szomorú fekete halat láthatunk, alacsony index mellett már két halacska jelenik meg, átlagosnál már 3 halat láthatunk, jó fogási esély esetén már ez az ábra fogad minket kapásindex jó halfogási esélyés így tovább. kiváló halfogási esély

További horgász információk a kapásindex mellé

Az oldalon lentebb görgetve további releváns horgász információk várnak ránk. Horgász hírek, aktuális légnyomás változási adatok Budapestre, a Balatonra és a Tisza-tó környékére. Valamint láthatjuk a hatályos fajlagos halfogás tilalmi táblázatot is.

Kapásindex halfogás esély

A halak étvágyára általánosan ható tényezők nem fontossági sorrendben:

 • Évszak, napszak, a nappalok és az éjszakák hossza,
 • A hold állása.
 • Szélirány és erősség.
 • Időjárási frontok (hideg, meleg).
 • Légnyomás, és légnyomásváltozás.
 • Napfény erősség, vízmélység, valamint annak átlátszósága
 • A víz és a levegő hőmérséklete, hőingadozás mértéke, vízállás
 • A víz oxigén ellátottsága, és a vízben lévő szerves anyag mennyisége.
 • A víz sodrásának erőssége.
 • Az áradás és apadás gyakorisága, időtartama.
 • Természetes táplálékbázis állapota, és minőségi jellemzői.
 • A halak életkora, és egészségi állapota.
 • Szennyező anyagok mértéke (vegyi anyag, fertőtlenítőszer, és egyéb káros anyagok.)
 • Betelepített tájidegen halfajok és az őshonos halfauna egymás melletti megférésének körülményei (elegendő táplálék, ivadékkárosítás).
 • A mesterséges horgászvizek etetése (etetőanyag fajtája, összetétele, és gyakorisága).

Környezeti hatások víz oldott oxigéntartalmára

Melegfronti hatás

A melegfronti légnyomáscsökkenés általában csökkenti a kapókedvet. Azonban a hőmérséklet emelkedése meghozhatja várva-várt kapást. Hidegfrontbetörés előtt néhány nappal a levegő páratartalma jelentős mértékben megemelkedhet. A légnyomás csökkenése miatt gázok szabadulhatnak fel az iszapból, ez a víz oldott oxigéntartalmának csökkenését eredményezi. A pontyok ilyenkor a felső vízrétegekbe mozognak, és pipálással próbálják a légkör oxigénjét hasznosítani. Ilyenkor a halak táplálkozás szempontjából inaktívvá válnak.

Hidegfronti hatás

A hidegfronttal megérkezik a hűvösebb levegő, a szél általában északi, északkeleti irányú lesz. A víz oxigéntartalma növekszik. A front ideje alatt és közvetlenül utána intenzíven táplálkoznak a halak.

Eső, zápor, zivatar

Az eső is jelentős oldott oxigént juttat a vízbe. Jó oxigéntartalom mellett a halak is jobban érzik magukat ezért számíthatunk rá, hogy sok kapásunk lesz. A szél is növeli a víz oxigéntartalmát. Gyakorlott horgászok szerint célszerű a szélfújás irányában lévő partszakaszon próbálkozni.

Mindezeket figyelembe véve sem biztos, hogy sikeresek leszünk minden alkalommal mikor horgászni megyünk. A horgászat tervezését ne ezen információk alapján végezzük!

Vegyük figyelembe, hogy van olyan horgásztársunk aki még csak nem is hallott a szolunáris naptárról, vagy a kapásindex-ről és mégis sok esetben eredményes! Továbbá ezen tényezők természetes vizeken érvényesülnek leginkább.

Az intenzíven telepített horgásztavakon kevésbé van jelentőségük. Természetesen a légnyomás változásai, csapadék hullás, vagy hőmérséklet ingadozás ezeken a vizeken is komoly hatással lehet a halak étvágyára.

Zivatarban ne horgásszunk a mai horgászbotok zöme jó áramvezető képességgel bír, tehát veszélyes! Közvetlen zivatar előtt pár órával a halak fölélénkülnek. A zivatar után a csendesedés és természetesen a víz felfrissülése ismét javítja a fogási esélyt.

Nagy melegben, kánikulában amikor már mindent megpróbáltunk, mégsem tudunk kapást kicsikarni fenéken, próbáljuk vízközt felkínálni a csalit. Nagy meglepetésekben lehet részünk.

Folyóvizekre tervezett horgászatok előtt mindenképpen tájékozódjunk a vízállásról is!

Áradás, apadás

Folyó vizeken az áradás és az apadás erőteljesen befojásolja a halak étvágyát. Tavasszal és nyáron a lassú áradás élelemszerzésre serkenti a halakat, ősszel csekély mértékű apadásnál is jó eséllyel horgászhatunk. A stagnálás mindig kedvezőtlen a halfogásra. Tipp: Áradás kezdetén a “pezsdüléskor” a rablóhalak étvágya jelentősen növekszik!

Vízállás jelentés

Javasolt horgásztó.

Látogassa meg az Időkép horgászoknak készült oldalát IDE KATTINTVA

Magyar halak

Szolunáris naptár

Számos természeti jelenség komoly befolyásoló hatással van a halak kapókedvére. A szolunáris naptár megmutatja azokat a napokat, amelyeken eredményesebb, vagy kevésbé eredményes horgászatban lehet részünk.

A szolunáris naptárat John Alden Knight, angol ichthyológus találta ki, aki közel 30 féle természeti tényezőt figyelembe véve alkotta meg az első horgász naptárt 1926-ban. Megfigyelései alapján a 30 féle tényező közül, három befolyásolja jelentősen a kapásindexet. Ez a három tényező a Hold és a Nap állása, illetve a tenger esetében az apály és a dagály váltakozásai voltak.

Szolunáris naptár 2020 kapásindex

Általános horgásznaptár

Fajlagos tilalmi idő, méret- és darabszám korlátozás

Magyar névFajlagos tilalmi időszakMéret korlátozásNapi megtarható darabszám
csuka02. 01 03. 31.min. 40 cm3 db
balin03. 01 04. 30.min. 40 cm3 db
sügér03. 01 04. 30. 
fogassüllő03. 01 04. 30.minimum 30 cm3 db
kősüllő03. 01 06. 30.legalább 25 cm3 db
garda04. 15 05. 31.legalább 20 cm 
domolykó04. 15 05. 31.legalább 25 cm 
jászkeszeg04. 15 05. 31.legalább 20 cm 
szilvaorrú keszeg04. 15 05. 31.legalább 20 cm 
paduc04. 15 05. 31.legalább 20 cm 
márna04. 15 05. 31.legalább 40 cm3 db
ponty05.02. 05. 31.legalább 30 cm3 db
compó05. 02 06. 15.legalább 25 cm3 db
harcsa05. 02 06. 15.minimum 60 cm, fajlagos tilalmi időszakban legalább 100 cm3 db
sebes pisztráng10. 01 03. 31.legalább 22 cm3 db
menyhallegalább 25 cm3 db
Fogható halak fajlagos tilalmi idő, méret és darabszám korlátozás.