Napijegyes horgászat Borbála horgásztó

Napijegyes horgászat feltételei és szabályai

Horgász napijegy 2024. január 01-től, december 31-ig egész évben, minden nap váltható! A Borbála tavon a horgászat alap feltétele, hogy a horgász kizárólag saját névre szóló érvényes állami horgászjegy és fogási napló birtokában legyen.

napijegyes horgászat
horgász napijegy horgászat
Horgász napijegy

Horgász Napijegy ár:

Felnőtt: 5000 Ft

Ifjúsági/turista.: 2500 Ft)

Csónakbérlés: egésznap 1000Ft

-A napijegyet váltó horgász horgászideje napkeltétől- 19:00 óráig, illetve téli időszakban napnyugtáig tart. Napijegy váltás: 07:00-tól.

-A horgászidő a be- ill. kijelentkezést, a fogott halak bemutatását is magában foglalja. (A horgászati idő végére feltétlenül ki kell érkezni a halőrházhoz)

-A horgászat megkezdése előtt, a halőrház bejárata mellett rendszeresített beíró táblán, az érkezés időpontját rögzíteni kell. Távozáskor a megtartott halakat a halőrnek be kell mutatni, a halak adatait, ill. a távozás időpontját a jelenléti íven rögzíteni kell. A jelenléti ívet akkor is ki kell tölteni, ha a horgász nem tartott meg halat.

Napijegyes éjszakai horgászat tavunkon nem lehetséges!

– A kifogott 25 cm-nél kisebb compó, 30 cm-nél kisebb, vagy 5kg-nál nagyobb, napijeggyel 4kg-nál nagyobb ponty, 30 cm-nél kisebb süllő, 40 cm-nél kisebb balin, 40 cm-nél kisebb csuka, 50 cm-nél kisebb, vagy 7kg-nál nagyobb amur, 60cm-nél kisebb harcsa, mérettől függetlenül koi ponty nem tartható meg.

-A megfogott korlátozás alá eső halakat minden esetben, kíméletes horogszabadítás után haladéktalanul vissza kell helyezni a vízbe.

-A megtartani szándékolt –szákban elhelyezett, megbilincselt, kikötött, stb.- halak cserélése szigorúan tilos! A fogott nemes halak dokumentálását azonnal végre kell hajtani.

Megtartható halak

Felnőtt napijegy:

2 db nemes halat (2024-ben, csak ponty), melyből 1 db lehet ragadozó, és 3 kg egyéb halat tarthatnak meg, melyben 1 db compó lehet. A két db nemeshal összesen nem haladhatja meg az 5 kg-ot!

Ifjúsági / turista napijegy:

1 db nemes halat, és 1,5 kg egyéb halat tarthatnak meg, melyben legfeljebb 1 db compó lehet.

Csónakot mindenki kizárólagosan csak saját felelősségére használhatja!

Az egyesület tulajdonát képező csónak bérlőjének használatba vételt megelőzően, meg kell győződni a csónak és az evező épségéről, a rögzítéshez szükséges eszközök meglétéről. A horgászás végeztével a csónakot a parti kikötési pontokhoz biztonságosan rögzíteni kell, belsejét ki kell takarítani, és az evezőt le kell adni a halőrnek. A csónak állagában okozott károk helyreállításáért a bérlő teljes anyagi felelősséggel tartozik.

Általános környezetvédelmi és horgászati szabályok

A horgászat során keletkezett hulladékot a hulladéktárolókban kötelező elhelyezni. Tilos a szemetet, étel és horgászcsali maradékot, cigaretta csikket a parton hátra hagyni!

A szellektív hulladékokat ki kell vinni a halőrháznál elhelyezett szellektív tárolókba és anyagának megfelelően elhelyezni az edényekben!

A tó területén horgászni, pihenni, tartózkodni csak mások nyugalmának zavarása nélkül szabad. Mindenkit megkérünk, a kulturált viselkedésre, a hangoskodás kerülésére.

A tó területén tüzet rakni csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad.

Távozás előtt a horgász köteles a csomagját, táskáit és a megtartott halakat felszólítás nélkül a halőrnek átvizsgálás céljából megmutatni.

Merítőháló használata kötelező, hiányában a horgászat nem végezhető! Minden halat kötelező merítő szákkal kimeríteni és azzal a legkíméletesebben bánni.

Visszahelyezni halat a tóba kíméletesen szabad.

Szigorúan tilos a hal visszadobása, rugdosása, a hal szemébe vagy kopoltyújába nyúlás, kopoltyúba akasztott mérleggel mérlegelés!

Fotó készítésekor ne álljunk fel, figyeljünk rá, hogy ne feszítsük a halak uszonyait, és semmiképpen ne nyúljunk a kopoltyúfedél alá!

nagyhal horgász fényképezése szabályosan

-További szabályokat a kifüggesztett „Borbála-tó horgász és környezetvédelmi rendje” tartalmazza!

Víztér-kód: 99-031-9-9

Térkép

Feltételek

A 2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény értelmében:

A Borbála horgásztavon horgászni érvényes állami horgászjeggyel, tagsági területi engedély birtokában, horgász napijegy befizetésével és tiszteletjeggyel lehet.

Történet röviden

Az ember megjelenésétől fogva önmaga ellátására eszközöket, tárgyakat készített és használt. Az emberiség létfenntartó tevékenységeinek egyike a halfogás. A tengerpart, a folyópartok, és tópartok az ősember kedvelt lakóhelyei voltak.

Elődeink minden elérhető anyagból, csontból, kőből, madárcsőrből, és a rézkorszakot követően már fémből is, halfogásra alkalmas horgot készítettek. Az akkori peca nagyban különbözött a mai értelemben vett horgászattól és halászattól is.

Egyiptomiak már alkalmaztak kezdetleges horgászbotot. Lenyűgöző, hogy már nem csak élelemszerzési hanem szórakozási, hobbi céllal is horgásztak.

Sejteni lehet bizonyos régészeti leletek alapján, hogy az ókori Kínában használtak orsót is. Európában ezek használata csak a középkor végén vált általánossá.

Honfoglaló Magyarok halfogásra rendszeresen használtak lovak sörényéből font zsínórra szerelt horgot, az már igazi peca lehetett.

A sporthorgászat kialakulásában élenjárt Anglia, ott a XVII. Század végén már sok üzletben árusítottak horgászeszközöket.

A szabadidő eltöltésének egyik nagyon egészséges módja a horgászat. A napfény, a szabad levegő és a csend olyan összetett idegrenszeri és érzékszervi hatással rendelkezik ami szervezetünk működésére kiemelkedően pozitív jelentőségű. Sokak számára életformává alakul, ők amikor csak tehetik a vízparton vannak.

Minden korosztályban üzhető tevékenység. A gyerekeknek játék. Középkorúaknak pihenés és szórakozás. Az időskorúaknak szabadidő egészséges eltöltése.

A gyereknevelési célzatú horgászat, nagyon hasznos családi tevékenység lehet, egyre többen élnek a természet szeretetére nevelés ezen módjával.

Családi horgászat gyereknevelés

Jó szórakozást, és eredményes horgászatot kívánunk!

Kistapolca és Vidéke HE.

Borbála-Horgásztó