Süllő fogások, süllőzés

Süllő fogások

A Borbála-horgásztóból kifogott néhány szebb süllő fotója. Fogások:

Nagyon szép fogassüllő
Szép fogassüllő
Decemberi 3,2Kg

Decemberi fogas

ismét szacsi szép süllővel

3kg-os éjszakai vendég

Napijegyes szép süllő

Szép példány

szép süllő napijeggyel

2,5kg

Szacsi ismét süllőzött

Szacsi

2,8Kg

Szép Sanyi

süllők

Két fogassüllő napijegyes horgászoktól

napijegy süllő

2,9 Kg

Süllő Zander Pisti

Szabó István  4,5kg

Süllő Szép

Pálfai Nikolett  2,5kg

Süllő Pisti Zander

Herceg István  1,8kg

Süllő Horgásztó Borbála éjszaka

Szacsi 2,0kg

Süllő Horgásztó Borbála CsA

Anti-3,2 kg Fogas

Süllő Horgásztó Borbála 11

Csőszi Zsolt  2,3kg

Süllő Vince

Holcvart Vince 3kg

Süllő Horgásztó Borbála 12

Csőszi Zsolt 2,7kg

Süllő Horgásztó Borbála Lendl J

Lendl István  2,9 kg

Szép Sanyi fogasa

Szép Sándor 2,2kg

Süllő Horgásztó Borbála Dobai Á

Dobai Ádám 2,4kg

Süllő Horgásztó Borbála Szacsi2

Szacsi 4,1kg

Sajabó Boglárka süllővel

Sajabó Boglárka 3kg

Sok szép süllőt lehet fogni a Borbála tavon vendéghorgászként napijeggyel is!

A fogassüllő a sugarasúszójú halak osztályába, a sügéralakúak rendjébe és a sügérfélék családjába tartozó faj. A másfél kilósnál nagyobb példányok népies neve fogas vagy süllő. A névváltozat a fogasméretűre fejlődött hal szájában lévő kapófogai miatt van.

Európában őshonos, megtalálható a Brit-szigetektől egészen Oroszország középső részéig. Magyarországon a nagyobb folyókban és tavakban is előfordul ez a kiváló sporthal, mely a halász- és horgászzsákmányt érintően is jelentős. Gazdaságilag fontos faj, a magyar konyha nevezetes halétele és a balatoni süllőnek köszönhetően népszerűsége töretlen.

Élőhelye

A nem túlságosan gyors folyószakaszokon, a jó oxigénellátottságú, szennyezésektől mentes állóvizekben érzi jól magát. Jól alkalmazkodik a sókoncentráció változásához, így félsós, torkolat közeli tengeröblökben is megél. Elkerüli viszont a laza üledékkel fedett mederrészeket és az elmocsarasodó vizeket, mivel a lebegő iszapfelhő szemcséi a kopoltyúlemezei közé jutva a hal pusztulását okozhatja. A kis folyóknak inkább csak a torkolatában fordulnak elő a befogadó nagyobb folyóból felúszó fiatalabb példányok.

Megjelenése

Erősen megnyúlt, oldalról összenyomott, aránylag alacsony hátú hal. Feje nagy, szintén oldalról lapított, orrhossza jóval meghaladja a szem átmérőjét. Csúcsba nyíló szája is nagy, fölső állkapcsának vége eléri a szem hátsó vonalát, esetleg azon is túlér. Szájában erős fogak ülnek, melyek között nagyobb, a többi közül kiemelkedő ebfogak is találhatók. Két hátúszója közül az elsőben 13-17 tüske, a másodikban 19-24 elágazó sugár számlálható. Farokúszója jól fejlett, és a széle mérsékelten bemetszett. Anális úszója rövid, benne 11-13 osztott sugár van. Hasúszói a mellúszók alatt, de azoknál kicsivel hátrébb foglalnak helyet. Pikkelyei aprók, számuk az oldalvonalon 80-100. Zöldesszürke alapszínét szabálytalan alakú és elrendeződésű sötétebb harántsávok mintázzák. A legnagyobb példány 117 centiméter volt. Magyarországi rekordja 15,5 kilogramm tömegű, és 45-47 csigolyája van.

Életmódja

Oxigénigényes hal, ezért a folyó vizekben elsősorban a kavargó és örvénylő részeken fordul elő. A mederben nagyobb kő vagy tuskó mellett szívesen tanyázik, szereti a búvóhelyeket, ahol csoportosan előfordulhat (fészek, tanya). Az adott vízterületen gyakori halak közül válogatja táplálékát, nem annyira faj, mint inkább méret alapján szelektálva közöttük, a kisebb méretűeket részesítve előnyben és ezért lehet halszelettel csalizott készséggel kapásában bízni. Valószínűleg lassúbb emésztése miatt nem olyan falánk ragadozó, mint a dunai galóca vagy a csuka. A horgászok a ragadozó kapására tavasszal és ősszel napközben, nyáron pedig reggel, délután és éjszaka is számíthatnak. Rablására jellemző, hogy előle a kishalak legyezőszerűen menekülnek. Ha elvéti áldozatát, visszavonul és nem üldözi tovább a prédát.

Magyarországon a legértékesebb és legkeresettebb halak egyike. Részesedése a halász- és horgászzsákmányban egyaránt jelentős, tehát a fogasállomány gazdasági szempontból is igen komoly értéket képvisel. A magyar konyha nevezetes halételét a szálkanélküli húsa miatt méltán nevezetes balatoni fogast ebből a halból készítik. A szép ezüstszínű balatoni példányait egészben sütik meg, citromkarikával díszítik és tepsis burgonyával tálalják.

A legkisebb kifogható méret 30 centiméter. Tilalmi időszak március 1-jétől – április 30-ig tart. Magyarországon a Magyar Horgászban közölt horgászrekord szerint 14,96 kilogramm a legnagyobb példány, mely 2007-ben került horogvégre. A világrekord: 18,70 kg, melyet 1990-ben Ausztriában a Dunából fogtak, ennek a halnak a hossza 116 centiméter volt.

 Wikipédia

Tudományos név: Sander lucioperca
Testtömeg: 11 kg (Felnőtt)
Magasabb rendszertani kategória: Sander
Természetvédelmi státusz: nem fenyegetett

Ponty, csuka, harcsa,amur, busa fogások

Horgászata (süllőzés)

Horgászat

A süllőzés élvezetes horgászat, mindenkinek javaslom kipróbálni!

Magyarország vizeinek jelentős részén előforduló ragadozó nemeshal.

Szükséges idő: 1 óra.

Süllő horgászat (süllőzés)

Szükséges horgászcikkek: Horgászbot, orsó, damil, horog, ólom vagy tirolifa és csali.

 1. Csali választás
  • A csali leginkább apróhal, küsz, keszeg, pici kárász alkalmas, de vannak horgászok akik kizárólag halszelettel horgásznak rá.csalihal süllőre
 2. Süllőző szerelék
  • Úszós és fenekező módszerrel is eredményesek lehetünk. Pontyozó vagy egy keszegező botot, zsinórt, orsót is használhatunk. Sokan feeder vagy match botjukat fogják be erre a célra, mert egy finom horgászbottal a fárasztási élmény fokozódik.
   Úszós horgászat
 3. Süllőző, fenekező szerelés
  • Sokféleképpen elkészíthetjük, azonban itt is elmondható, hogy a kevesebb néha több, a legegyszerübbek a legfogósabbak.
   Először egy tirolifát (akadós vagy iszapos talajon) vagy csúszó ólmot húzunk a zsinórra. Kötünk egy forgókapcsot, amire egy 60-80cm hosszú, előkét szerelünk. Végül a horgot a zsinór végére kötjük.
   Így egy ultra érzékeny szerelést kapunk. Kapáskor a hal bármilyen messze is elhúzhatja a zsinórunkat minden ellenállás nélkül, mert az, az ólom vagy a tirolifa belsejében csúszik.
   süllőző szerelékek
 4. Fogassülő Kapás
  • Ne vágjunk be azonnal, várjuk meg a kezdeti cincálások utáni tartós húzást. Ennek a ragadozónak is be kell forgatnia a csalit, hogy könnyen lenyelje, eközben akár több métert is viheti. Kicsit nyeletni kell, mert ha korán vágunk be nem fog „átakadni” a horog, és így nem leszünk eredményesek.
   Akkor vágjunk be amikor nem meg-megállva, cincálva viszi, hanem folyamatosan húzza a szerelést. Jelzőként karikát akasztunk a bot zsinórvezetői közé és az sem túlzás, ha nyolcvan centi – egy méterre leeresztjük azt a bot alá. Ha folyamatosan viszi és a jelző már erősen közelít a bothoz, akkor bevághatunk.
   süllőzés Fogassüllő

Sok sikert, szép fogást kívánok!

Nem lenne süllős ez az oldal, ha nem hivatkoznánk Megyei Szövetségünk elnökére, Bokor Károlyra akit csak “Süllőkirály”-ként ismerünk. Az Ő természet iránti szeretete sokunknak példa, és azt szeretnénk, hogy minden horgásznak az legyen. Javaslom, olvasásra a BAMA hírportál vele készített interjúját: “A csend embere érti a halak nyelvét”

Javasolt süllős Horgásztó!