Szelektív hulladékgyűjtés

Horgászat, fishing

A Szelektív hulladékgyűjtés fontossága nem kérdés!

Horgász vagy?

Mutass példát!

Gyűjtsd szelektíven!

Példamutatás a szelektív gyűjtésre
példamutatás

Legyél Te is válogatós!

Szelektív hulladék válogatás

Szelektív hulladékgyűjtés = Környezetvédelem

Te is segíthetsz, hogy kevesebb legyen a hulladék!

Tudtad?

150 alumínium üdítős-, sörösdoboz anyagából, akár egy kerékpár is készülhet!

Újrahasznosított kerékpár alu
Autó újrahasznosított anyagból szelektív hulladékból

19 000 konzerves doboz anyaga szükséges egy autó előállításához!

27 PET-palack anyaga szükséges egy pulóver előállításához!

Pulóver a szelektív hulladékból

Kérdésed van a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban? Használd a kapcsolat űrlapot!

Tudnivalók a szemét válogatásról

Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásban keletkező, a számára már felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra. Amennyiben jó minőségű válogatott újrahasznosítható anyagokat kívánunk nyerni, az osztályozást a szemét keletkezési helyén kell elvégezni, azaz az egyes háztartásokban, gyárakban, hivatalokban és intézményekben stb.

A gyűjtés célja:

  1. Környezetünk védelme, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés és szennyezés­-kibocsátás csökkentése.
  2. (Az emberi tevékenység által) megtermelt, és a jövőben már nem hasznosítható, ezért a hulladéklerakóba kerülő anyag mennyiségének csökkentése.
  3. A másodnyersanyagok (pl. papír,üveg) kinyerése és hasznosítása, ezáltal a primer erőforrások (pl. fa, természeti erőforrások) kímélése.

A szelektíven gyűjtött háztartási szilárd hulladék újrahasznosítható. Megfelelő ipari előkészítés után másodnyersanyag keletkezik belőle, amit újra fel lehet használni termékgyártáshoz. (pl. papírból újra
papír). A másodnyersanyagok felhasználása ugyanakkor jelentős energia- és nyersanyag-takarékossággal is jár, mivel ezek a folyamatok már kevesebb technológiai lépést igényelnek.

A helye otthon:

A szelektív gyűjtéshez sem nagyberuházásra, sem nagyobb helyre nincs szükség. Csupán a lakásban lévő hulladékgyűjtő edényünket kell két kisebbre lecserélni. A „szelektív gyűjtő” lehet egyszerű papírdoboz is, hiszen a tisztán, külön gyűjtött szemét nem szennyezett, száraz és nincs szaga. A háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokat mindenképpen külön, zárható módon és a gyermekek által el nem érhető helyen kell tárolni, amíg azt hatósági engedéllyel rendelkező cégnek vagy szervezetnek ártalmatlanításra át nem adjuk.

Hatékonyság:

A szelektív gyűjtés sikerességének alapja,hogy minden fajta másodnyersanyagot a lehető legtisztábban adjunk tovább hasznosításra!

Európai Uniós elvárások a szelektív hulladékgyűjtés területén:

Jelenleg Magyarország nem minden településén megoldott a szelektív gyűjtés, de 2005‑ben a szabályozásoknak megfelelően már az ország 40%-ában van lehetőség a hulladékok szelektív gyűjtésére. A csomagolási hulladékok területén pedig elértük az 50%-os hasznosítási arányt. Pécsett a szelektív rendszer gyakorlati működtetését, 1998 óta a BIOKOM Nonprofit Kft. végzi. A lakosság aktív részvételének és a fejlett gyűjtési rendszernek köszönhetően Pécsett 12%-os az újrahasznosítható anyagok kinyerése a kommunális hulladékból, amely jóval az országos átlag felett (4-5%) van.

Gyűjthető anyagok

Papírhulladék

☑ Gyűjthető papírok:

újságpapír, hullámpapír, kartonpapír, karton csomagolási dobozok (pl. élelmiszer és kozmetikai cikkek dobozai), csomagolópapír, irodai papírhulladék, leporellók, papírzacskó, borítékok, szórólapok, reklámkiadványok.

Nem gyűjthető papír:

Zsíros, olajos, és élelmiszerrel szennyezett papír, papírcímke. Használt egészségügyi papírok, indigós papír, faxpapír, matrica/matrica hátlap, valamint a bolti (hőpapír) blokkok.

Műanyaghulladék

☑ Gyűjthető műanyagok:

PET palack (ásványvizes, üdítős, étolajos, stb.), PP, PE, HDPE, PET, PS jelzésű flakonok és tégelyek (tejfölös és egyéb élelmiszeres dobozok, kozmetikai-, tisztító- és mosogatószeres flakonok), PP, LDPE jelzésű műanyag fóliák, kupakok, rekeszek, bevásárló reklámtáskák, zacskók, tejes és üdítős többrétegű karton dobozok (tetrapack dobozok) lapítva!

Nem gyűjthető műanyagok:

vegyszeres, zsíros flakonok, motorolajos kanna, műanyag gyermekjáték, permetezőszeres flakon, mosogatószivacs, fogkefe, pelenka, egészségügyi betétek, szennyezett zacskók, csövek, nyomtató patronok/tonerek, ruhaneműk, videó-, és magnókazetta, CD/DVD lemez, elektromos szerelvények (konnektorok, kapcsolók), elektronikai eszközök borítása, burkolata (például monitor, nyomtató, billentyűzet, telefon), plexiüveg, hungarocell, habosított hang- és hőszigetelő anyag, padlóburkolók.

Fémhulladék

☑ Gyűjthető fémek:

fém és alumínium (FE és ALU) sörös és üdítős dobozok, alufólia, fémkupak, fém konzervdobozok, egyéb fémhulladék (pl. befőttesüveg tető), alumínium és vasedények.

Nem gyűjthető fémek:

festékes, olajos és vegyszeres doboz, elem, benzines kannák, hajtógázas flakon, szárazelem.

Szelektív hulladékgyűjtés edények

Hulladékudvarban leadható a szelektív gyűjtőbe nem helyezhető anyagok:

Több olyan anyag is gyűjthető szelektíven, amit a szelektív edényekbe nem tehetünk, de a lakóhelyünkhöz tartozó hulladékudvarba egy bizonyos mennyiségig ingyen vihetünk. Ilyen újrahasznosítható anyag:

Ingyenesen beszállítóható hulladékok fajtái, mennyiségei:

MegnevezésNapi mennyiségÉves mennyiség
zöldhulladék*200 kg800 kg
bútor – lom **300 kg1500 kg
üveg ***korlátozás nélkülkorlátozás nélkül
építési törmelék1200 kg / 1,2m33600 kg / 3,6 m3
fénycsövek2 kg / 10 db6 kg / 30 darab
gumiabroncs55 kg vagy 5 db165 kg vagy 15 db
elhasznált növényi olaj50 kg50 kg
fáradt olaj****10 kg20 kg
akkumulátorkorlátozás nélkülkorlátozás nélkül
egyéb elektronikai termékekkorlátozás nélkülkorlátozás nélkül
hűtő, fagyasztó, mosógép, szárítógép, centrifuga3 db3 db
tv3 db3 db
fémkorlátozás nélkülkorlátozás nélkül
műanyagkorlátozás nélkülkorlátozás nélkül
papírkorlátozás nélkülkorlátozás nélkül
szárazelemkorlátozás nélkülkorlátozás nélkül
toner2 kg3 kg
spray flakon2 kg6 kg
oldószerek1 kg3 kg
gyógyszerek1 kg1 kg
szennyezett csomagolási anyagok: növényvédőszeres csomagolóanyag1 kg3 kg
növényvédőszer maradék3 kg9 kg
szennyezett csomagolási hulladék: festékes csomagolóanyag15 kg15 kg
szennyezett csomagolási hulladékok: motorolaj ásványi olaj csomagolóanyaga2 kg6 kg
festék maradék (oldószeres)20 kg20 kg
savak,és lúgok1 kg3 kg
fagyálló1 kg3 kg

Faág max. 5 cm átmérőig.

** A háztartásokban keletkezett azon hulladék, amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedényzetben nem helyezhető el:

Fa tartalmú bútorok és tárgyak, műanyagból készült bútorok és tárgyak, csomagolási anyagok, textil, fa és műanyag nyílászárók.

*** Pezsgős, boros, befőttes, és szörpös üveg.

Sík üveg (kizárólag abban az esetben, ha az üveg tiszta).

**** Olajszűrő, és elhasznált szűrő betét nem vihető be.

Nem adható le hulladékudvarban:

A hulladékudvarban továbbra sem gyűjthetőek:
– Háztartási (kommunális) hulladék.
– Élelmiszer, és élelmiszermaradék.
– A fenti felsorolásban nem szereplő egyéb veszélyes hulladék, pl. pala, eternitcső, bitumen, kátrány és ezekkel szennyezett anyagok, laborvegyszer, motorolaj, nyomtatópatron, injekciós tű és robbanásveszélyes anyagok.

A Délkom területén lévő hulladékudvarok nyitvatartása:

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” – szól a mondás, mely a híres környezetvédelmi aktivista, David Browertől származik. Természeti értékeink kizsákmányolása már nem fenntartható.

Bízzunk magunkban, Mi is tehetünk a szebb és fenntartható jövőért!

Segíthet adója egy százalékának felajánlásával céljaink eléréséért!

Javaslatok gyermekeink környezettudatos nevelésére!

A gyerekek játékai idővel olyan mértékben gyarapodnak, hogy sokszor nem férnek el már a lakásban, ami még nagyobb probléma, hogy ezeknek csak kis hányadát használják igazán.

A még használható állapotú játékok komoly örömöt tudnak szerezni, egy gyerekotthonban, vagy szegénységben élő kisgyerek számára.

A Játéksziget, Lilu és az UNICEF közös kezdeményezéséről tájékozódás. Klikk Ide! Csodálatos gondolat a megunt porosodó játékok újrahasznosítására.

A megrongálódott játékokat vigyük közösen a szelektív szigethez és ott közösen válogassuk szét a műanyag és fém alkatrészekre. Segítsük csemeténknek a megfelelő edénybe helyezést!

Közösen sétáltunk, és valami nagyon hasznosat tettünk a saját jövője érdekében is. Ne felejtsünk el beszélni erről a hazafelé vezető úton!

Számos egyéb módon tehetünk a szemét felhalmozódása ellen. A játékokon kívűl a mesekönyvek, ruhák, használati tárgyak és számos egyéb még jó állapotú dolog végzi a kommunális hulladékban, csak azért mert így kényelmesebb.

Gyerekeink látják ezt és óhatatlanul így szocializálódnak, tehát a felelősség a miénk! Csökkentsük biológiai lábnyomunkat, ez mindannyiunk közös érdeke!