Halászlé gyorsan egyszerűen

Halászlé pontyból

A halászlé-t valaki vagy szereti, vagy nem! Nem kell senkire ráerőltetni akaratunkat, azonban ki kell próbálni. Fiatal háziasszonyok nem szívesen állnak neki egy bonyolult recept elkészítésének. Nem kell megijedni, ha párjuk halászlét kér ebédre, mert van egyszerű elkészítési lehetőség is. Tradicionálisan magyaros ételről beszélünk, de éppen ezért kicsit túl van misztifikálva, mert ahány ház annyi szokás. Lássunk neki!

Hozzávalók:

Halászlé 4 személyre (Az arányokat megtartva, több és kevesebb adag elkészítésére is használható)

  • szeletelt ponty 1 kg
  • víz 1,5 liter
  • vöröshagyma 1 nagy fej
  • pirospaprika 1 csapott evőkanál
  • só 1 teáskanál
  • erős paprika ízlés szerint

A halat tisztítsuk meg (pikkelyezés, belsőségek eltávolítása, kopoltyú-keserűfog kiszedése) és szeleteljük fel. Ponty tisztítás professzionálisan (video)

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk és egy megfelelő méretű edénybe fazékba/bográcsba tesszük. Tegyük rá a lemosott pontyszeleteket. Rászórjuk a pirospaprikát. Felöntjük a megfelelő mennyiségű hideg vízzel. Rászórjuk a sót és beletesszük az erős paprika felét.

Halászlé főzés

Nagy lángon zubogó forrásig melegítjük, majd lejjebb vesszük a lángot úgy, hogy erőteljesen forrjon, de már ne zubogjon.

hallé főzés

20 perc után visszább vesszük a lángot annyira, hogy már csak gyöngyözve, de a lábos teljes felületén forrjon.
Kóstoljuk meg és állítsuk be a fűszerezést ( sósság és csípősség ízlés szerint).

Halászlé gyorsan egyszerűen


10 perc múlva kikapcsolhatjuk a lángot, és a halászlé sikeresen elkészült.

Finom kenyérrel, vagy gyufatésztával tálalhatjuk, az egyik a szegedi, mig az utóbbi a bajai halászlé elmaradhatatlan adaléka. Mindkettővel finomnak fogjuk találni, jól fogunk lakni.

A gyors, csak pontyból főzött, paszírozás nélküli halászlé, egyébként a bajai elkészítési módhoz áll közel.

Ennél egyszerűbb elkészítésről nincs tudomásunk.

Halászlé gyorsan egyszerűen

Jó étvágyat!

A jó halételek mellé nem maradhat el a finom fehérbor sem. Azonban a halászlé esetében, figyelembe kell venni, hogy fűszerpaprika pikánsá teszi ezt a levest, ezért jómagam inkább könnyedebb vörösbort javaslok kóstolni mellé. Lehetséges fajták közül a kadarka, a portugieser vagy egy légiesebb kékfrankos jó párosítás. A bátrabbak választhatnak testesebb vörösbor fajtát is!

Portugiezer a halászlé mellé

Halászlé
recipe image
Recept
Halászlé gyorsan
Author Name
Published On
Előkészítés
Főzés
Teljes idő
Átlagos értékelés
4.51star1star1star1star1star Based on 31 Review(s)