Halászlé gyorsan egyszerűen

Halászlé pontyból

A halászlé-t valaki vagy szereti, vagy nem! Nem kell senkire ráerőltetni akaratunkat, azonban ki kell próbálni. Fiatal háziasszonyok nem szívesen állnak neki egy bonyolult recept elkészítésének. Nem kell megijedni, ha párjuk halászlét kér ebédre, mert van egyszerű elkészítési lehetőség is. Tradicionálisan magyaros ételről beszélünk, de éppen ezért kicsit túl van misztifikálva, mert ahány ház annyi szokás. Lássunk neki!

Hozzávalók:

Halászlé 4 személyre (Az arányokat megtartva, több és kevesebb adag elkészítésére is használható)

  • szeletelt ponty 1 kg
  • víz 1,5 liter
  • vöröshagyma 1 nagy fej
  • pirospaprika 1 csapott evőkanál
  • só 1 teáskanál
  • erős paprika ízlés szerint

A halat tisztítsuk meg (pikkelyezés, belsőségek eltávolítása, kopoltyú-keserűfog kiszedése) szeleteljük fel. Ponty tisztítás professzionálisan (video)

Halászlé elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk és egy megfelelő méretű edénybe fazékba/bográcsba tesszük.
Tegyük rá a lemosott pontyszeleteket.
Rászórjuk a pirospaprikát.
Felöntjük a megfelelő mennyiségű hideg vízzel.
Rászórjuk a sót és beletesszük az erős paprika felét.

Az edény méretének a fenti mennyiségű halászlé elkészítéséhez kb. 3 literesnek kell lennie. A lábos széle és a lé teteje között min. egy tenyérnyi távolságot kell hagyni, mert különben ki fog forrni a halászlé.

Nagy lángon zubogó forrásig melegítjük, majd lejjebb vesszük a lángot úgy, hogy erőteljesen forrjon, de már ne zubogjon.
20 perc után visszább vesszük a lángot annyira, hogy már csak gyöngyözve, de a lábos teljes felületén forrjon.
Kóstoljuk meg és állítsuk be a fűszerezést ( sósság és csípősség ízlés szerint).
10 perc múlva kikapcsolhatjuk a lángot, a halászlé sikeresen elkészült.

Tálalhatjuk a tetejére szórt vékony karikára vágott, zöld színű hegyes paprikával. A hatás fenomenális.

Ennél egyszerűbb elkészítésről nincs tudomásunk.

Halászlé gyorsan egyszerűen

Jó étvágyat!