Halászlé gyorsan egyszerűen recept

Halászlé pontyból egyszerűen

A halászlé-t valaki vagy szereti, vagy nem. Nem kell senkire ráerőltetni akaratunkat, azonban ki kell próbálni. Fiatal háziasszonyok nem szívesen állnak neki egy bonyolult recept elkészítésének. Nem kell megijedni, ha párjuk halászlét kér ebédre, mert van egyszerűen elkészíthető hallé recept is. Tradicionálisan magyaros ételről beszélünk, de éppen ezért kicsit túl van misztifikálva, mert ahány ház annyi szokás. Lássunk neki!

Hozzávalók:

Halászlé 4 személyre gyorsan (Az arányokat megtartva, több és kevesebb adag elkészítésére is használható)

  • szeletelt ponty 1 kg
  • víz 1,5 liter
  • vöröshagyma 1 nagy fej
  • pirospaprika 1 csapott evőkanál
  • só 1 teáskanál
  • erős paprika ízlés szerint

A halat tisztítsuk meg (pikkelyezés, belsőségek eltávolítása, kopoltyú-keserűfog kiszedése) és szeleteljük fel. Ponty tisztítás professzionálisan (video)

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk és egy megfelelő méretű edénybe fazékba/bográcsba tesszük. Tegyük rá a lemosott pontyszeleteket. Rászórjuk a pirospaprikát. Felöntjük a megfelelő mennyiségű hideg vízzel. Rászórjuk a sót és beletesszük az erős paprika felét.

Halászlé főzés recept

Nagy lángon zubogó forrásig melegítjük, majd lejjebb vesszük a lángot úgy, hogy erőteljesen forrjon, de már ne zubogjon.

hallé főzés

20 perc után visszább vesszük a lángot annyira, hogy már csak gyöngyözve, de a lábos teljes felületén forrjon.
Kóstoljuk meg és állítsuk be a fűszerezést ( sósság és csípősség ízlés szerint).

főzés közben


10 perc múlva kikapcsolhatjuk a lángot, és a halászlé sikeresen elkészült.

Tipp⭐︎ 2 fej fokhagyma és két kanál sűrített paradicsom főzés megkezdésekor való hozzáadásával, finom különleges ízű halászlét készíthetünk. Az így elkészített leves a balatoni hallé ízeit varázsolja asztalunkra. A főzési idő nem változik.

Amikor már többször elkészítettük ezt az egyszerű ételt, érdemes lehet egyéb ízeket is és elkészítési módokat kipróbálni. Például tudom javasolni a burgonyával felturbózott változatot. Ebben az esetben 1 db öreg krumplira lesz szükségünk. Hámozást követően kockákra vágjuk és a főzés előtt a halszeletek alá helyezzük. a főzési idő most sem változik. Mohácsi térségben nincs burgonya nélkül halászlé.

Finom kenyérrel, vagy gyufatésztával tálalhatjuk, az egyik a szegedi, mig az utóbbi a bajai halászlé elmaradhatatlan adaléka. Mindkettővel finomnak fogjuk találni, jól fogunk lakni.

A gyors, csak pontyból főzött, paszírozás nélküli halászlé, egyébként a bajai elkészítési módhoz áll közel.

Ennél egyszerűbb hallé elkészítésről nincs tudomásunk.

Szegedi halászlé

Mit tehetünk, ha több időnk van? Nos akkor akár az alapleves elkészítésre is van mód.

  • A már megpucolt halakat filézzük, és a csontokból, fejből a félbevágott vöröshagymával, só, bors, fokhagyma hozzáadásával, a tetejére szórt őrölt pirospaprikával és adagonként egy liter vízzel felöntve 2 – 2,5 órán keresztül főzzük.
  • A halfiléket beirdaljuk, felkockázzuk, megszórjuk kevés sóval és felhasználásig hűtőbe tesszük.
  • Az elkészült, alaplevet átpasszírozzuk egy tésztaszűrőn. Ez a sűrű halhús teszi igazán tartalmassá az alaplevet, és a csontoktól, szálkáktól is megszabadulunk.
  • Az így kapott alaplevet felforraljuk és beletesszük a hűtőből elővett halkockákat, Ezt követően 10 percig főzzük. A belsőségeket hozzáadjuk, majd még 10 percig főzzük. Ízlés szerint ízesítjük, ha szükséges.
  • Hegyes erős paprikával vagy csípős tört paprikával, és friss kenyérrel vagy kaláccsal tálaljuk.

Az alaplé elkészítésekor több fajta halat is felhasználhatunk, például keszegfélék és harcsa, törpeharcsa, kárász. Az igazi ínyencek szerint minél többféle hal kerül bele, annál finomabb, különlegesebb a végeredmény.

Halászlé gyorsan egyszerűen

Jó étvágyat!

A jó halételek mellé nem maradhat el a finom fehérbor sem. Azonban a halászlé esetében, figyelembe kell venni, hogy az őrölt fűszerpaprika pikánsá teszi ezt a levest, ezért jómagam inkább könnyedebb vörösbort javaslok kóstolni mellé. Lehetséges fajták közül a kadarka, a portugieser vagy egy légiesebb kékfrankos jó párosítás. A bátrabbak választhatnak testesebb vörösbor fajtát is!

Portugiezer a halászlé mellé

A fenti gyors elkészítés leginkább Karácsonykor hasznos, mert egyéb teendőink elvégzése mellett sok időt spórolhatunk. Azonban egy kellemesen forró, csípős halászlé mindig jólesik.

A receptek egyaránt elkészíthetőek bográcsban és egyéb tűzhelyen is, természetesen minden esetben kellő odafigyelést igényel. Amikor a halszeletek főlnek, már ne kavargassuk, mert összetörik a hal! Forgatással vagy rázással elkerülhető ez a kellemetlenség.

Hozzávaló halat a Baranya megyei horgásztavak egyik gyöngyszemén foghatunk!

Halászlé
recipe image
Recept
Halászlé gyorsan
Author Name
Published On
Előkészítés
Főzés
Teljes idő
Átlagos értékelés
4.51star1star1star1star1star Based on 47 Review(s)